onsdag 15. april 2015

LENESTENER OG STAUDETIPS

Vi var på lysbildeforedrag i Hageselskapet Sandefjord mandag 13. april.

Inger Lise Wiersdalen fra Langangen planteskole hadde tatt turen for å tale staudenes sak. Hun snakket varmt om disse fantastiske flerårige plantene som sprer seg, kan deles og flyttes, og tåler det meste om du har riktig vekstsone.

Stauder er flott på nært hold og på avstand

Ja, du kan faktisk få en riktig så flott og temmelig vedlikeholdsfri hage med bare stauder, så lenge du slenger inn noen løk, eller juleroser for de tidlige brakke vårbedene. 

Fint å ha noen løkplanter som blomster om våren

Inger Lise Wiersdalen snakket også om hvor viktig det er å huske hvor man har plassert staudene  i bedet. Dette fordi mange av dem ikke alltid synes før langt ute i april, tidlig mai, samt at  noen kan dø tilbake og etterlate en liten bar flekk. Da er det lett å tenke at, hei - der er det jo en ledig plass, kjøre ned spaden for å plante, og oisann -  der røyk en Hosta rot eller en orient lilje.

Men i og med at jeg nylig hadde ligget og lukt i bedene kom jeg til å tenke på en annen utfordring med de ”usynlige” og tregere staudene.

Her er det noen "usynlige" stauder.
Noen vet vi hvor kommer andre ikke.

Jeg har selvfølgelig gode murer å støtte meg på langs bedene mine, men før murene måtte det gjerne en hånd i bedet for å støtte seg i kampen med en gjenstridig ungtistel, løvetann  eller skvallerkål. Da var det ikke gøy å oppdage at man hadde most Hosta-skuddene under bakken, eller orient liljene som skulle bli så fine til sommeren.

Har veldig lyst til å plante noe på denne ledige plassen.
Men, her skal det komme en Afrikalilje etterhvert.

Så da fant jeg ideen med LENESTENER. Lenestener er håndflate store behagelige stener du kan plassere rundt i bedet til å støtte deg på. Da vet man hele tiden hvor det er trygt å sette labbene. De blir for hendene det STEPPINGSTONES er for føttene i større staudebed.

Et annet tips fru Wiersdalen kom med var at skal du ha HØSTANEMONER; PLANT DEM NÅ!! Høstanemoner som kjøpes inn sensommer/høst og plantes rekker ikke å etablere seg rotmessig og bukker under for vinteren. Dermed hadde jeg forklaringen på hvorfor mine forsvant , eller kom opp året etter som reduserte svakelige tuster.


Høstanemone - Königin Charlotte.
Nydelig den høsten, kom aldri tilbake.

Vi skal på "Foredrag om hagen på Jarlsberg" på Larvik museum. Torsdag 16. april kl. 19.00 kommer fagtekniker og gartner Kjell Anders Lier til Larvik museum. Han skal holde foredrag om den 300 år lange historien til hagen på Jarlsberg hovedgård.

Vår egen lille herregårdshage

Vi gleder oss veldig til dette foredraget, og regner med at vi kommer hjem med ny inspirasjon så vi kan forbedre vår egen lille herregårdshage.

2 kommentarer:

 1. Hei! Lenesteiner og tråkksteiner bør man ha. Foredrag om hage er morsomt og spennende. Det er også morsomt og spennende å oppdage en ny flott blogg.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det. HERRENE i HAGEN ønsker deg en fortreffelig helg.

   Slett