mandag 13. april 2015

IRIS BUCHARICA

Under et av HERRENE i HAGENs vår-raid på hagesenteret kom vi over en gul iris.

Vi har fra før flere vår-iris i lilla og blått, og tenkte det kunne bli fint med noen gule også. De hadde så spennende bladverk, helt forskjellige fra Iris Reticulata, som er den mest kjente. Iris Reticulata er kanskje også en av manges favoritter siden den begynner å blomstre veldig tidlig, fra begynnelse av mars. Det er vel bare snøklokkene som blomstrer tidligere.

Først trodde vi vel at det var noe galt med bladene på Iris Bucharica, slik de var krøllet sammen - men vi regnet med at det ville forandre seg etterhvert som de vokste. 

Lanseformet bladverk.

Og vokste gjorde de, og vakre ble de. Tofarget gule. Har sjekket litt på nettet og funnet følgende opplysninger om Iris Bucharica.

De blir mellom 20 - 40 cm høye.

Iris Bucharica - våre er blitt 25 cm høye nå.

De har lanseformet bladverk, som er blå-grønt under og glossy grønt på oversiden. Selv ser jeg ikke noen nevneverdig forskjell på over og undersiden av bladene.
Bladene blir opp til 3,5 cm brede og kan bli 20 cm lange. Bladene er spredd oppover stilken.

Hver stilk frembringer opp til 7 blomster (våre har 5 hittil) på våren, i mars/april. De dufter ikke. Iris Bucharica starter med blomstringen fra toppen på stilken og fortsetter nedover.
 
Iris Bucharica. Foreløpig kan vi se at det blir 5 blomster på stilken.

Blomstene har hvite/gulhvite øvre kronblader, og gule på bunnen. Blomstene er ca. 6 cm i diameter.

Iris Bucharica.

Vi synes disse irisene er så flotte, så vi har hørt med hagesenteret om de kan skaffe oss noen flere av disse (vi fikk bare tak i 3 stykker). Nå venter vi bare i spenning, og håper de kan levere flere.

Er det noen der ute som har erfaring med Iris Bucharica, så hører vi gjerne fra dere.

2 kommentarer:

 1. Fin, liten gul iris. Jeg liker gult på denne siden av sommeren. Det er vårens farge fremfor noen for meg :-)
  Ha en fortsatt fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gult er fint, og vi har en overflod av gult på våren. Vi gleder oss til at andre blomster med andre farger kan komme i flor, så det blir litt jevnere fordelt fargemessig. Uansett - vi er glad i farger, En fin dag ønskes deg også.

   Slett